Bo vid Göta Kanal

Den som har turistat i Östergötland någon gång, har troligtvis kommit i kontakt med Göta Kanal. Kanalen delar nästan länet på mitten och är därför en av Östergötlands största turistattraktioner. Men om man inte nöjer sig med att besöka Göta Kanal som turist, finns även möjligheten att bo vid kanalen.

Köpa eller hyra?

Innan man sätter igång och letar bostäder i Östergötland och dess vackra natur längs Göta kanal, måste man först och främst ta reda på om man vill köpa eller hyra ett hus. Det finns alltid fördelar och nackdelar med att köpa ett hus och detsamma gäller för att hyra. När man äger sitt hus har man exempelvis större frihet att göra om huset och får även ta del av eventuella vinster när man väljer att sälja det. Att hyra skapar en bättre koll över ekonomin då man slipper förlusten om bostadspriserna faller samt utgifterna för reparationer och underhåll. Men man får inte påverka husets karaktär så mycket och man får heller inte någon försäljningsvinst att roa sig med.

Hitta huset

När du väl har bestämt dig för huruvida du vill köpa eller hyra ett hus längs Göta kanal, då är det dags att börja leta efter drömboendet. De så kallade “kanalhusen” är hus som ligger i nära anslutning till slussarna längs kanalen och var förr i tiden där slussvaktarna både bodde och arbetade. Idag ägs de av Göta Kanalbolaget och hyrs ut till privatpersoner. Hyran är en kallhyra och beroende på husens skick kan hyrorna variera från hus till hus. Utöver kallhyran tillkommer avgifter för sopor, el, värme, internet, vatten och tv, samt sotning. Husen ligger bara några meter från kanalen och att bo i ett kanalhus är som att bo i en turistattraktion.

Vill man hellre äga sitt hus har man goda möjligheter att hitta hus som ligger nära kanalen, men sällan så nära som kanalhusen. Oftast är dessa hus väldigt exklusiva och man får vara beredd på ett högt pris. Men har man tur kan man i bästa fall hitta ett äldre hus eller torp som man kan renovera eller riva och bygga ett nytt hus på platsen.