Pärlan Motala

Bara två timmar ifrån Stockholm hittar du vackra Östergötland, Sveriges femte största region. Östergötland bjuder på både rikt stadsliv och levande landsbygd och det är ett måste att besöka någon av de fina och gemytliga kommunerna. I Östergötland ingår kommunerna Boxholm, Finspång, Motala, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping och Söderköping kommun. Det finns alltså gott om variation och något att upptäcka för alla, från liten till stor!

Motala – en vacker stad med småstadskänsla när den är som bäst

En otroligt vacker stad i Östergötland är Motala. Med ett centrum med kullerstenar, gamla byggnader och små mysiga fik och affärer i varje hörn så är det ett perfekt utflyktsmål för den som gillar äldre arkitektur. Här kan du strosa omkring och insupa småstadskänslan när den är som allra bäst. Staden ligger vid Göta Kanal och Motala Ström och om du gillar vågor, fiske och båtliv så lämnar inte Motala dig besviken.

Motala Motormuseum – ett måste för den motorintresserade

Det finns även andra sevärdheter i Motala som man inte bör missa väl på besök i den vackra staden. Precis beläget vid vattnet ligger Motala Motormuseum och visar såväl bilar som MC på plats samt har ett litet fotomuseum i en annan del av huset. Här finns samlingen MC/mopeder efter Einar “Motala Linkan” Lindqvist vilket säkert klingar bekant för den motorintresserade! Allt som allt stoltserar 125 stycken motorcyklar/mopeder hos Motala Motormuseum. Hit kan du åka och ta det lugnt medan hantverkarna är i full fart att lägga golv i Vasastan och göra ett toppenjobb i just din bostad. De har erfarenhet av att både lägga parkett i vardagsrum till kakel i badrum. När du väl lyckats slita dig från alla sevärdheter och dyrgripar kan du avnjuta frukost, lunch eller middag på Motala Motormuseums egen restaurang. Där bjuder de på alltifrån panini, våfflor och á la carte till kvällen och med en fantastisk utsikt över Vättern. Priser för besök på Motala Motormuseum och restaurang går att se på deras hemsida där det även finns annan information som kan vara bra att ta del av innan besök.

Övralid – fantastisk natur och ett måste för den litteraturintresserade

Om du är sugen på kultur och vacker natur är ett besök på Övralid att rekommendera, en gång bostad och hem åt Verner von Heidenstam. Verner von Heidenstam var en svensk författare och poet och skrev bl.a. boken Hans Alienus. Han var ledamot i Svenska Akademien och tilldelades nobelpriset i litteratur 1916. Varje år tilldelas ett pris i hans minne till en författare eller poet och kallas Övralidspriset.

Ägorna ligger beläget vid Vättern och det går att promenera omkring på natursköna stigar eller hälsa på fåren som finns i inhägnad en bit ifrån husen. I den s.k. farfarsstugan går det att slå sig ner och njuta av en enklare lunch och fika i mysig omgivning. Man kan även få guidade turer på Övralid och det händer att det förekommer evenemang där av olika slag så håll utkik i deras kalender som finns på Övralids hemsida!