Vätternakvariet

Sveriges näst största sjö är Vättern. Det känner nog de flesta till. Men hur mycket som gömmer sig i den djupa sjöns vatten är det färre som känner till. I åtta akvarier på Vätternmuseet i Motala finns både kända och okända fiskar som alla lever i Vättern. Museets huvudsyfte är att visa upp just dessa arter, men det finns betydligt mycket mer att utforska här. I Vättern finns det 31 fiskarter, alla dessa finns att se på akvariet.

Vättern är Europas femte största sjö och 240 000 människor får sitt dricksvatten från Vättern varje dag. Sjöns största djup är 128 meter.

Vätternakvariet finns 15 olika akvarier, åtta av dem har som sagt fiskar från den närliggande sjön. I De övriga sju akvarierna finns tropiska fiskar från Asien, Afrika och Sydamerika. När du är här kan du passa på att få en manikyrbehandling av de turkiska doktorsfiskarna. Det största akvariet rymmer hela 10 000 liter och målet är att Vätternakvariet ska bli Sveriges största insjöakvarium.

Vätternakvariet ligger i centrala Motala i den gamla tullkammaren alldeles i närheten av Motala Motormuseum i hamnen. Biljettpriser är 60 kronor för vuxen, 40 kronor för pensionär och 25-30 kronor för barn.