Östergötlands skärgård

Skärgården är ett givet resmål på sommaren för många. Att bara vara vid havet och känna alla dofter och njuta av vinden är underbart. Man behöver inte vara uppväxt på kusten för att uppskatta eller känna längtan till havet och allt vad det innebär. För både båtåkare och badare finns det många smultronställen att upptäcka i Östergötlands skärgård.

Östgötaskärgården består egentligen av tre skärgårdar. Det är S:t Annas skärgård, Arksösund och Gryts skärgård.

Arkösund är en trevlig badort som tidigare varit ett gammalt fiskeläge. Här finns det många aktiviteter och bra service för besökare tack vare en lång tradition av sommargäster. Arkösund ligger i den norra delen av Östergötlands skärgård.

S:t Annas skärgård finns i mitten av Östgötaskärgården och här finns tusentals öar och många naturreservat. Här bor många året om och det finns ett stort utbud av både aktiviteter och diverse service här.

Till sist har vi Gryts skärgård som är en blandning av innerskärgård och öppet hav. Här hittar du både grönska och kala klippor om vartannat.

Öarna i den östgötska skärgården är inte endast förbehållna dem som har en egen båt. Det finns såklart andra möjligheter att ta sig runt på. Via Skärgårdslinjen kan du på ett enkelt sätt luffa mellan öarna och kanske stanna över en natt på ett vandrarhem eller i ett medhavt tält. Turerna går varje dag under sommaren och har alla Harstena som slutmål, men stannar på flera andra öar längs vägen. En biljett tur och retur kostar mellan 300 och 400 kronor. Den som vill har möjlighet att förboka en plats på båten.