Att turista i härliga Östergötland!

Östergötland gränsar i söder till Småland och är ett landskap i sydöstra Sverige. Östergötland består av tätorterna Norrköping och Linköping. I både Norrköping och Linköping finns det mycket att se och göra om man bestämmer sig för att besöka dessa vackra tätorter.

Sevärdheter i mysiga Norrköping

Vill man besöka Norrköping som turist, finns det massa roligt att både se och uppleva! Något som kan passa hela familjen är ett besök på Kolmårdens djurpark. På Kolmårdens magiska djurpark man se många exotiska djur som tigrar, lejon, elefanter, giraffer och mycket mer av totalt över 60 arter! Vill man uppleva delfiner är det Kolmårdens djurpark man ska besöka! Här kan man se fantastiska vattenshower med intelligenta och roliga delfiner. Det går även att hälsa på delfinerna genom glas under den enorma poolen. Vill man stanna till exempel en helg i Kolmården, kan man bo på det mysiga Vildmarkshotellet. I övrigt kan man äta gott i parken, åka linbana runt hela Kolmården, eller åka häftiga attraktioner som till exempel Europas häftigaste berg- och dalbana Wildfire. När man ska ut på äventyr, är det bra att ha extra energi och det kan man få genom vitaminer. Något som är bra för immunsystemet är A-vitamin och man orkar mer om man är frisk och kry.

Själva stadskärnan i Norrköping bjuder på unika sevärdheter som kaktusplanteringen med 25 000 nya kaktusar varje år, vackra gamla industribyggnader i industristaden eller många härliga restauranger och caféer. I Norrköping kan man åka mysig spårvagn, som är en tradition sedan 100 år tillbaka. Det planeras och pågår utbyggnad av Norrköpings spårvägar för att kunna se ännu mer av staden med spårvagn! Vill man uppleva historia, ska man besöka Löfstad slott eller de kända hällristningarna i stadens västra kant. En unik plats med hällristningar är Himmelstalund som har över 1700 ristningar och är en av Skandinaviens största koncentrerade hällristningsplatser.

Linköping – en annan unik stad i Östergötland

Linköping, som också är en del av Östergötland, är en mysig, anrik gammal stad att besöka som turist. Är man intresserad av historia, är Linköpings majestätiska domkyrka något man bara måste besöka! Domkyrkan är Sveriges bäst bevarade katedral från medeltiden och kyrktornet är hela 107 meter högt! Museer finns det gott om i Linköping och tycker man om historiska flygplan, ska man besöka Linköpings Flygvapenmuseum. Här kan man se hela svenska försvarsflygets utveckling och prova på att vara stridspilot i en flygsimulator med JAS 39 Gripen! Ett annat unikt museum i Linköping är Friluftsmuseet Gamla Linköping. Här kan man strosa i ett kvarter där det känns som om man är 100 år tillbaka i tiden. Linköping har mycket skog och mark som är värd att besöka om man tycker om friluftsliv. Ett naturreservat som är värt att besöka är Vallaskogens naturreservat. Reservatet är ett skyddat skogsområde nära centrum och bildades 1994. Då var naturreservatet en del av hela Vallaskogen. Linköpings kommun fastställde 2017 att hela Vallaskogen blev ett naturreservat och detta firade man med en stor invigningsceremoni och aktiviteter. Linköping och Norrköping skapar tillsammans en härlig del av Sverige som är väl värd att besöka!