Motala Motormuseum

I hamnen i Motala ligger Sveriges mest besökta motormuseum. Motala Motormuseum erbjuder en nostalgiupplevelse för hela familjen. Museet har omkring 160 000 besökare varje år, och har funnits på platsen sedan 1995. Mycket av det som visas upp på museet är från grundaren Jan-Ove Bolls privata samling.

På de 2 000 kvadratmetrarna finns bilar, motorcyklar, maskiner, apparaturer och mopeder. Det mesta är från 1950- och 1960-talen och tack vare de uppbyggda miljöerna runt omkring utställningarna blir nostaligifaktorn riktigt hög. Bland annat finns en komplett fungerande bilverkstad i 1920-talsstil med montörer som pratar med varandra på östgötska. Här finns också gamla bensinstationer vars pumpar går igång när besökaren närmar sig stationen.

Museet har omkring 250 fordon i sin utställning, och en av Sveriges största samlingar av Rolls Royces finns här. Även 125 motorcyklar och mopeder visas upp i lokalerna, bland annat Einar “Motala-Linkan” Lindqvists hela samling av motorcyklar. Lindqvist var aktiv under den första halvan av 1900-talet och tog hem otaliga segrar i motorcykeltävlingar.

Förutom bilar, mopeder och maskiner finns det även en radioutställning på Motala Motormuseum. I samlingen finns omkring 300 apparater från olika tider att titta på. På senare år har även ett fotomuseum byggts upp i lokalerna. Många av de objekt som visas där har tidigare visats upp på friluftsmuseet Gamla Linköping men har nu alltså tagit plats på Motormuseet istället.

Det finns även olika utställningar på museet. Under 2017 visades utställningen “Elfordon från förr till nu” där den äldsta elbilen som visades upp var från 1908. Tidigare har även utställningarna “Bilar kändisar åkt eller ägt” och “Race cars” visats på museet.

I anslutning till Motala Motormuseum finns både restaurang och hotell. Alltihop ligger strax intill Vättern i Motala hamn, bara cirka 150 meter från Motala centrum. Det finns också goda möjligheter för den som vill boka en konferens på området att göra det.

Priset för att gå in på museet är 110 kronor för en vuxen, 90 kronor för pensionär, 50 kronor för ungdom och 25 kronor för barn mellan två och sex år i vuxens sällskap.

På Motala Motormuseums hemsida finns även en evenemangskalender där du kan se vad som är på gång på museet den närmsta tiden. Det kan till exempel vara ett mopedrally med start vid museet.