Harstena

Det här är en riktigt populär ö för turister. Harstena ligger i den norra delen av Gryts skärgård och är mest känd för sin forna tid som plats för säljakt. Nu för tiden besöker de flesta ön för att uppleva den fina skärgårdsmiljön och bada eller fiska.

På ön finns ett museum där man kan se hur livet i skärgården såg ut förr. Det finns också ett fiskrökeri där fisk som tagits upp i havet, precis i närheten, säljs. Ett annat populärt stopp för turister är bageriet som ligger i byn. Här kan man köpa nybakat bröd under hela sommaren.

Den som vill ta sig till Harstena har flera alternativ att välja bland. Antingen kan man ta sig ut med hjälp av Skärgårdslinjen, alltså den båtlinje som går från Fyrudden, Tyrislöt eller Arkösund. Det finns också möjlighet att ta båttaxi ut till ön. Naturligtvis kan den som hellre tar sig runt med egen båt lägga till med den.

Harstena tillhör Valdemarsviks kommun och det är i dag inte särskilt många som är permanent bosatta på ön. Gravfynd har visat att ön var bebodd redan på järnåldern, och ön omnämndes i Gustav Vasas jordebok från år 1543.