Omberg

Vid Vätterns östra strand i den västra delen av Östergötland ligger Omberg. Detta berg är tio kilometer långt och på bredaste stället är det tre kilometer. Bergets mittpunkt är omkring 240 meter över havet, men det finns platser på berget som är högre än så. Den så kallade “Hjässan” på den södra delen av Omberg är hela 262,8 meter över havet och 174,7 meter över Vättern. På Hjässan finns ett utsiktstorn att klättra upp i för den som vill ha en helt makalös utsikt över Östergötland och Vättern.

På Omberg finns runt 400 grova ekar, så kallade jätteekar. De växer i Ekopark Omberg och målet är att det i framtiden ska finnas 5000 jätteekar på berget. Här finns även unika växt- och djurarter som orkidén kärrkniprot, kungsörn och läderbagge. Ekoparken är 1700 hektar stor och invigdes år 2003. Här erbjuds guidade turer för den som vill få lite extra kunskap med sig efter promenaden. För den som vill insupa naturen finns det bra vandringsleder och även möjlighet till att paddla eller åka zipline.

Det är inte bara vandring som gäller på Omberg. Här finns också två cykelleder. Den norra har start och målgång vid Ommaborgen och den södra startar och slutar vid Stocklycke.

Naturen på Omberg bjuder in till långa promenader och fantastiska vyer över området runt omkring. Kanske är det detta som inspirerat de många konstnärer som bor och verkar i närheten av Omberg.

När det gäller vandring finns det flera olika alternativ att välja på. Den som vill gå en kortare sträcka och kanske har med sig en barnvagn eller rullstol har en bra led på 0,7 kilometer att följa. Denna bokskogsstig startar vid Ombergs ekoparkscentrum i Stocklycke. Även den 27 kilometer långa vandringsleden som går runt hela berget startar här.

Omberg är en av Östergötlands mest besökta platser. Man räknar med att omkring 350 000 personer besöker berget årligen. På våren ordnas varje år en konstrunda där traktens konstnärer öppnar sina ateljéer, gallerier och verkstäder. Den som vill besöka Omberg på vintern kan då åka skidor vid Ombergsliden på bergets nordöstra del.

Omberg ligger både i Ödeshögs kommun och Vadstena kommun och det är lätt att ta sig hit både från norr och söder. Du som reser långt för att komma till Omberg och behöver någonstans att bo har flera alternativ att välja på. Dels finns Ombergs turisthotell, dels vandrarhem och campingalternativ både inom ekoparken och utanför.

Precis söder om Omberg finns Hästholmen. Här i hamnen kan du bada, äta glass eller mat på restaurang. Här finns också ett dykcentrum och möjlighet att hyra kajak. För den som kommer landvägen och vill bo kvar finns campingplats med både stugor och ställplatser i nära anslutning till hamnen.