Östgötaleden

Att vandra och tillbringa en längre stund ute i naturen är hälsosamt för både kropp och själ. Oavsett om du lockas mest av korta dagsutflykter eller en veckas äventyr ute i naturen finns det något som kommer att passa dig längs med Östgötaleden. När du har börjat utforska alternativen kommer du snart att inse hur mycket det finns att uppleva i närområdet.

Östgötaleden är kort och gott 140 mils vandring i Östergötland. Den tar dig både genom de djupaste skogarna och ut i skärgården. Naturen i Östergötland är väldigt varierande och spännande. Du kan på egen hand leta dig fram på lederna för en utflykt över dagen eller boka in ett helt paket med övernattningar och mat. Innan du ger dig ut är det klokt att titta igenom en karta över just den sträcka som du har tänkt dig att vandra. Märkningen längs leden är orange och syns tydligt längs hela vägen. På den digitala kartan finns alla startplatser utmärkta och det är en bra idé att ta en skärmdump av den kartbild som är aktuell för just dig innan du ger dig av. På så sätt har du alltid tillgång till kartan i din telefon och är inte beroende av att ha täckning på mobilen i alla lägen.

Östgötaleden går på något sätt igenom alla 13 kommuner i Östergötland och det finns många olika etapper att välja mellan. Är det skärgård som lockar mest? Då kan Östgötaleden Valdemarsvik vara ett bra alternativ. Mer kuperad vandring i skog och vid sjöar hittar du däremot i Boxholm.

Tänk på att allemansrätten gäller när du är ute och vandrar. Du får bland annat plocka bär och svamp och sätta upp ett tält för att sova en natt. Är du osäker på vad som ingår i allemansrätten så kolla upp det innan du ger dig ut i naturen. Innan du ger dig av är det också en klok idé att fundera en extra gång på vad du tar med dig som packning. Välj gärna mat som är lättlagad och inte väger så mycket och packa i en ryggsäck som sitter bra och inte ger dig ont i ryggen. Har du med dig tält och sovsäck så se till att packa detta så att vikten blir jämn och att du kan röra dig obehindrat. Tänk också på att ha sköna kläder och bra skor.

Vill du ha mer information om Östgötaleden och orten där du ska vandra så finns det hos de lokala turistbyråerna.