Friluftsmuseum Gamla Linköping

Bara ett stenkast, närmare bestämt två kilometer, utanför centrala Linköping finner du friluftsmuseet Gamla Linköping. Här kan du gå omkring på kullerstensgator bland gamla byggnader och känna känslan av en avlägsen tid. Museet är uppdelat i tre delar: stadskvarteren, Vallaskogen och Valla gård. Byggnaderna som finns i stadskvarteret har alla flyttats till museiplatsen från centrala Linköping. Det var i samband med att staden växte väldigt fort på 1940-talet som de första byggnaderna flyttades till den nya platsen. Tanken var att bevara den gamla bebyggelsen när den nya staden växte fram. De flesta byggnaderna flyttades sedan under de närmsta 20 åren.

Inne på området finns det en mängd olika museer och butiker att besöka. Bankmuseet, Polismuseet och Postmuseet är tre av dem, och är man riktigt på hugget och sugen på museibesök finns även Apoteksmuseet, Grafiska museet, Brandkårens museum och målerimuseet att titta in på. Dessa är bara ett axplock av vad som kan upptäckas på friluftsmuseets område.

För den shoppingsugne finns även en hel del butiker att kolla in. Vad sägs om barnbokhandeln Ankungen, Knyppelboden och Tvålmakaren? I den sistnämnda butiken hittar du hemgjorda tvålar, hudvård och städ- och tvättprodukter. Alla produkter är ekologiska och har tydliga innehållsförteckningar. På butikens hemsida finns mycket information om vad de har att erbjuda på plats i Gamla Linköping.

I matväg finns det något för alla. Oavsett om det är en enkel fika du vill ha eller en rejäl måltid, finns det något som kommer att passa. Du behöver inte gå långt för att hitta de olika alternativen som finns på området.

På Valla gård finns det också massor att upptäcka. Även här finns det gamla byggnader och museum, bland annat Järnvägsmuseet och Tekniska verkens museum. På Valla gård kan du också träffa djur. Här bor nämligen både getter, höns och kaniner.

I Vallaskogen kan du ta dig en promenad eller bara koppla av i grönskan.

Det är inte svårt att tillbringa en hel dag i Gamla Linköping. Om du känner att du inte hann med allt du ville under besöket, så finns det flera olika alternativ för att bo kvar. I stadskvarteren finns ett bed & breakfast och på Valla gård finns ett vandrarhem. En liten bit utanför området finns det även boende att hyra på Valla folkhögskola.

Att hitta till Gamla Linköping är inte svårt. För den som kommer med bil är det skyltat både från E4:an och centrala Linköping. Det går även fint att ta sig hit kollektivt med buss, till fots eller på cykel.

Det kostar ingenting att gå in på området och det är öppet varje dag, året runt. Butikerna, museerna och restaurangerna är nästan alltid öppna under sommaren, men under lågsäsongen är öppettiderna något mer begränsade.