Vadstena slott och kloster
Vadstena är en stad som många förknippar med historia. Här finns både ett slott och ett kloster som båda har en stor del i den svenska historien. Vadstena slott byggdes under Gustav Vasas tid som kung på 1500-talet för att användas som en försvarsbyggnad. Det blev inte riktigt så utan slottet blev istället kunglig bostad. I slutet av 1800-talet flyttade Landsarkivet i en del av byggnaden och där finns de kvar än i dag.
Den västra delen av slottet visas i dag för allmänheten. Här kan du vandra i kungliga salar, kök och övriga rum som finns på slottet. Även tidsenlig inredning och konst finns såklart att titta på. Vadstena slott har också fyra kanontorn, varav ett av dem visas för allmänheten. Ytterligare ett kan visas ibland vid guidade turer eller vissa konstutställningar. De övriga används till annat, bland annat av Landsarkivet.
På slottet kan du få guidade turer, barnvandringar eller dramatiserade kvällsvandringar. All information om vad som erbjuds på slottet finns på Vadstena Slotts hemsida.
Priserna för att gå in är 90 kronor för vuxen, 80 kronor för pensionär eller student, och 70 kronor för barn och ungdomar mellan sju och 17 år. För de allra minsta barnen, de upp till sju år, är det gratis att komma in på slottet.
Den som besöker Vadstena får heller inte missa klostret. Vadstena kloster ritades och planerades av Heliga Birgitta. Detta medeltida kloster invigdes år 1384 och var till för både nunnor och munkar ur Birgittinorden. I dag finns ett gästhem vid det gamla klostret, och en bit söder om de gamla medeltidsbyggnaderna finns ett aktivt kloster som sedan 1990-talet är ett abbedisskloster.