Besök Östergötlands åkrar för en titt på blåklinten

Östergötland är känt för många saker, men det som landskapet är mest uppskattat för är säkerligen de milslånga ängarna som får en vacker blå färg under sommarhalvåret. Anledningen till att ängarna färgas blå är på grund av blåklinten som blommar – Östergötlands landskapsblomma.

I Sverige har alla landskap en egen landskapsblomma. Det är inte konstigt att Östergötland har fått blåklinten, eftersom både ängar, åkrar och gärden är fulla när de blommar som mest. Vill du odla egen blåklint i din trädgård kan du med fördel köpa blomfröer hos Florea, som har just blåklint i sitt sortiment. Här hittar du även odlingsredskap såväl som lökar och trädgårdsverktyg.

Besök Östergötlands åkrar

Om du är på semester eller turistar i Östergötland är ett besök på de vackra gärderna ett måste! Det finns många fina alternativ att välja mellan, men vill du se när blommorna blommar som mest är det Vikbolandet och Vadstenaslätten du ska besöka. Eftersom det ligger ute på landsbygden tar du dig lättast till platsen med hjälp av bil, men det finns också bussar som stannar i området.

Det vanligaste är att blåklint som blivit sådd under hösten blommar vid midsommar. Blåklint som växer vilt blommar mellan juni och september och ses i många fall som ett mindre problematiskt ogräs – trots sin visuella charm.