Upptäck Östergötland från den lantliga sidan

Östergötland, ett älskat landskap med vackra vidder. Här kan du lata dig i St. Annas skärgård, åka till Sanden eller bada i Västervik vid Lysingsbadet. Dessutom finns det små söta städer som Söderköping där du kan äta världens godaste glas på Smultronstället eller titta på den omtalade “jätten” på berget Ramunder.

Många som inte bor i Östergötland kan ändå tänka sig att ha en sommarstuga där. Eller de kanske har ärvt någon stuga som de vill snickra på. Om du har haft turen att köpa en stuga eller ärva en i Östergötland ska du veta att det är ett landskap som många turister färdas i på sommaren. Därmed sagt kan du tjäna en bra hacka genom att bygga ett litet gästhus på tomten med bekväma uteduschar som är bra både för gäster och dig själv när du vill duscha av dig sommardagens svett eller saltvattnet efter en skön stranddag.

Uteduschen kan vara enkel eller komma i ett mer lyxigt utförande och ge både varm- och kallvatten. Om du har folk hos dig är det kanske bättre att ge dem både varm- och kallvatten, speciellt om du hyr ut till långt in på säsongen och det börjar bli kyligare ute. Bygg gärna ett skydd runt omkring så blåser det inte så mycket.

Gör iordning en gäststuga

Att bygga en stuga för gäster på tomten kräver inte mycket. Det räcker med att du sätter upp en liten friggebod eller ett attefallshus och inreder det spartanskt och lite mysigt. Det finns färdigbyggda småhus att bara sätta upp på tomten, något som inte tar lång tid alls. Dessa småhus har både kök och badrum som upprättas inom kort så att man verkligen kan bo där. Sedan kan du ta emot gäster – om grannarna inte misstycker naturligtvis.

Något som du även kan göra om du inte vill hyra ut ditt eget sommarhus utan vill låta gästerna bo i gäststugan är att anlägga små rabatter runt om gäststugan. Bädda in den i en berså eller ställ den lite avsides på tomten med uteduschen så att man får lite integritet och privat sfär när man tvättar sig.

Lär dina gäster om Östergötland

Östgötar älskar inte bara att bada och sola sig i sin vackra skärgård, det finns även kulturella ting att roa sig med – något som du kan förbereda dina gäster på. Du kan till exempel rekommendera dem att åka in till Linköping och gå på det kända Flygvapenmuseum, åka in till Vadstena Klosterkyrka och lära sig mer om Heliga Birgitta, titta på den fina Göta Kanal som har en gedigen historia där tusentals byggarbetare slet varje dag år ut och år in för att skapa ett mästerverk och naturligtvis det vackra Industrilandskapet i Norrköping utmed vattnet. och för att inte glömma när man ändå är i Norrköping – Hällristningarna vid Himmelstalundsfältet.