Östgötaleden – för hela familjen

Östergötland har en spännande, vacker och varierad natur och tar man sig ut på en vandring längs med den 140 mil långa Östgötaleden får man lite av varje – skärgård, skog och öppna slättlandskap. Östgötaleden är inte en sammanhängande led utan flertalet olika leder som, ofta men inte alltid, sitter ihop och det gör leden till ett utmärkt vandringsmål för såväl den erfarne vandraren som nybörjaren, ensamvargen som den stora familjen, atleten som soffpotatisen. Välj den sträcka som passar dig just idag.

En av de mest populära lederna är Signaturled Omberg. En signaturled är en led som är karaktäristisk för sin landsdel och lämplig för såväl nybörjare som erfarna. Den erbjuder spektakulära naturupplevelser, är lätt att ta sig till och erbjuder övernattningsmöjligheter.

Ett annat mycket populärt alternativ är Långviken. Ta dig till Kråkvik och vandra sedan fem kilometer söderut, genom naturreservatet Åsvikelandet. Åsvikelandet är en bergig halvö med dalgångar, lång strandlinje och barrskog som liknar urskog. I mångt och mycket ett stycke vildmark i skärgården där man samtidigt finner ett öppet odlingslandskap, ekar och frodig växtlighet samt en mängd olika fågelarter. Vill man vandra längre går det bra; här finns cirka två mil vandringsled. Hit kommer många, från när och fjärran, för att fiska och njuta av naturen och här finns gott om platser för återhämtning; vindskydd, grillplatser och en övernattningsstuga i Kråkvik.

Till Långviken och Åsvikelandet kommer också många för att hitta lugnet. Vardagen kan vara stressig och för många ledet det till håravfall och hudproblem. Det kan också leda till att man blir mer stressad – tur då att det finns hjälp att få genom dermapen som kan transplantera hår, strama upp hudlinjer, avhjälpa ärr och mycket annat. Det finns ingen klinik nära Östgötaleden men varför inte använda sig av deras onlinekonsultation. Att hitta sitt lugn hjälper i vardagen. Kanske kan en pilgrimsvandring hjälpa till? Om du inte vill gå en “utmärkt pilgrimsled” så skapa din egen. Pilgrimen ger sig tid för själens och kroppens behov, lämnar den invanda tillvaron och ger sig ut på vägarna. Pilgrimen känner vindens sus, lyssnar till fåglarnas sång, blir uppfriskad av ett sommarregn, känner hur fötterna tar en framåt och njuter av naturens variation.

Även den oerfarne vandraren, småbarnsfamiljen och den med funktionsnedsättning kan besöka och vandra Östgötaleden. Det finns sträckor och platser som passar för den med rullstol, barnvagn eller rullator och en utförlig lista återfinns på där man delat upp lämpliga besöksmål kommunvis. Några exempel är Svartåmynningens naturreservat i Linköpings kommun där man hittar fina fågellokaler och utsiktstorn med ramp, Kärnskogsmossen i Motala kommun där man byggt en 500m lång spång över den öppna myren så att alla kan besöka Bergön och Ågelsjöns naturreservat i Norrköpings kommun.

En trevlig plats för barnfamiljen är Fåglarnas Sjö vid naturrum Tåkern. Vid sidan av många programpunkter finns här också vandringsleder, grillplatser, fågeltorn, naturlekplats och rastplatser för den med matsäck. Många besökare lockas av Prinsessan Estelles Sagostig som slingrar sig fram mellan strandskog och vass och som har skulpturer i trä tillverkade av Vesa Jussila. Prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland och denna stig erhöll hon som doppresent.